Terugblik Tour Nuchter over gewicht


Zo’n 35 mensen hebben zich verzameld bij de bushalte bij de Harlingertrekweg. Wethouders, beleidsmedewerkers, JOGG-regisseurs en partners van het platform Nuchter over gewicht zijn klaar om een middag door Friesland te reizen. Herre Zonderland stelt zich voor als reisleider en neemt iedereen mee de bus in. Op naar de eerste locatie!

 

 

Leeuwarden – Wijkkoepel Bilgaard

Onze eerste locatie is de Wijkkoepel Bilgaard, midden in de JOGG-wijk van Leeuwarden. In de bus hier naartoe zijn al een aantal knorrende magen gesignaleerd. Het is dus tijd voor een gezonde lunch. ‘JOGG-kok’ Lijda Onclin heeft met hulp van vrijwilligers een heerlijke lunch voor de groep klaar staan. De lunch bevat veel groenten uit de eigen groentes(n)oeptuin, die naast het gebouw ligt. Kinderen van de Prins Mauritsschool helpen regelmatig om deze moestuin te onderhouden. Lijda maakt samen met vrijwilligers vaker gezonde lunches. Echter niet voor wethouders, maar voor kinderen. Dit in het kader van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) Leeuwarden. Jan Hoogeboom, beheerder van het Wijkcentrum Bilgaard, vertelt over dit project en hoe ze dit verder vorm gaan geven.

 

 

In Leeuwarden is ook ruimte voor Marjon Bachra om als directeur van JOGG iets te vertellen over de gemeentelijke aanpak waarbij wordt gestreefd naar een gezonde omgeving. Daphne Ketelaars van Gezond in.. vertelt over het aanpakken van gezondheidsachterstanden in achterstandswijken. Daphne en Marjon komen gedurende de dag nog regelmatig aan het woord om het één en ander toe te lichten.

 

 

Dan snel richting de tweede locatie. We hebben een strak programma, maar zelfs als je het druk hebt moet je tijd maken voor wat beweging. Daarom stoppen we even bij het tankstation voor zo’n 20 squats en 20 jumping jacks. En weg is de middagdip!

 

Drachten – Brede school de Wiken

Eenmaal bij de Brede school in Drachten aangekomen is het eerste wat we zien een mooie Krajicek playground en een watertappunt. Binnen vertelt Jaap Seidell op film over het belang van een integrale aanpak van overgewicht en het samenwerken tussen de verschillende domeinen. Met één interventie maak je geen verschil. Alle activiteiten, aanpakken en interventies samen zorgen er voor dat je een goede aanpak tegen overgewicht creëert. Met één zandzak houd je het water niet tegen, maar met een heleboel zandzakken kun je de zee aan. Uit de cijfers blijkt dat de brede aanpak in Smallingerland ook echt werkt.

 

Met één zandzak houd je het water niet tegen, maar met een heleboel zandzakken kun je de zee aan.

 

Eén van de onderdelen van de brede aanpak in Smallingerland is het project La Forsa. De meiden die éen keer per week onder leiding van wereldkampioene Taekwondo Samira El Idrissi bij elkaar komen vertellen over het project. Het project draait om meer dan een gezonde leefstijl. Het gaat om vriendschappen creëren, lekkerder in je vel zitten en je zelfvertrouwen vergroten. Iets waar de meiden enorm veel aan hebben gehad.

 

 

Tot slot vertellen Ylse van Wieren en Thea Swierstra over de ervaringen van Smallingerland/Friesland als proeftuingemeente voor het realiseren van een landelijk model voor de ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas. De nieuwe ketenaanpak gaat over een brede blik en het centraal stellen van het kind. Wat speelt er in de omgeving van het kind? Hoe is de gezinssituatie? Is er ruimte om aan overgewicht te werken of spelen er andere dingen die eerst de aandacht nodig hebben? En wie kan het kind en het gezin daar dan het beste bij helpen?

 

Beetsterzwaag – het Gemeentehuis

Na een indrukwekkend bezoek in Drachten gaan we met zijn allen weer de bus in. Richting Heerenveen, maar met een belangrijke tussenstop in Beetsterzwaag: een nieuwe Friese JOGG-gemeente! Voor het gemeentehuis krijgen wethouder Libbe Brouwer en beleidsmedewerker Hieke Ferwerda het JOGG-bordje officieel uitgereikt door Marjon Bachra. Opsterland is daarmee de 13e Friese gemeente die met de JOGG-aanpak gaat werken. Gefeliciteerd!

 

 

Heerenveen – Royal Smilde

Dan snel door richting Heerenveen. Bij Royal Smilde staan ze ons al op te wachten, met koffie/thee en een gezond hapje. Hugo Bos, beleidsmedewerker bij gemeente Heerenveen, en Ronald Prince, directeur van Royal Smilde, vertellen hoe zij samen hebben opgetrokken om een groot aantal bedrijven te verbinden aan JOGG Heerenveen. ‘Kijk vooral naar bestaande structuren’ geeft Hugo aan. ‘Zijn er al netwerken of bedrijven die zich samen inzetten als het gaat om MVO? Haak daar dan bij aan.’ Zorg daarnaast ook dat je iets concreets kunt vragen. Tryntsje, JOGG regisseur in Heerenveen, wilde aan de slag met een moestuin in de wijk. Bedrijven zijn gevraagd of ze iets aan deze moestuin bij kunnen dragen. Een aantal logische partijen, zoals de Welkoop en het Nordwin College gaven aan daar prima in te kunnen ondersteunen. Als laatste: doe ook iets terug voor het bedrijfsleven. In Heerenveen hebben ze een Drinkwatercampagne uitgerold bij de bedrijven die verbonden zijn aan JOGG. Dit werd zeer gewaardeerd en JOGG Heerenveen heeft meteen weer honderden ouders bereikt met hun gezonde boodschap. Een win-win situatie!

 

Na dit inspirerende voorbeeld in Heerenveen ging de reis weer terug naar Leeuwarden. Onderweg laten we ons op DVD inspireren door voorbeelden uit de andere Friese gemeenten. Want in álle Friese gemeenten wordt hard gewerkt aan een gezonde omgeving. Ook kunnen we een mooi resultaat delen uit de Kindmonitor 0-12 van 2018. Uit de meest recente cijfers blijkt namelijk dat 51% van de Friese kinderen (4-12 jr) elke dag ten minste twee glazen water drinkt. In 2015 was dit nog 39%. Daarnaast drinkt 60% van de Friese kinderen (4-12 jr) elke dag twee of meer glazen suikerhoudende drank. In 2015 was dit nog 70%. Daar kunnen we trots op zijn.

 

In de bus werd nog druk nagepraat over wat er allemaal is besproken deze middag. Er heerste een gezellige en ongedwongen sfeer in de bus. We hebben met zijn allen een leuke, inspirerende en leerzame middag beleefd. Iedereen kan vol energie weer aan de slag om op zijn of haar manier te werken aan een gezonde omgeving voor de Friese jeugd!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Contact

Nuchter Over Gewicht
Postbus 612
8901 BK Leeuwarden

Bezoekadres:
Harlingertrekweg 58
Leeuwarden

T. 088 229 9179
E. info@nuchterovergewicht.nl